Probabil ca ati auzit deja ca in perioada 1-27 ianuarie 2014, leul s-a depreciat cu 1,6% fata de euro pe pietele financiare. Inregistrand cel mai slab inceput de an din 2010 pana in prezent, leul a fost in pericol sa scada chiar mai mult, dar acest lucru a fost totusi evitat. Mai multe despre motivele deprecierii record aflam intr-o analiza a casei de brokeraj romanesti, Equity Invest.
Potrivit analizei, prima etapa de depreciere a leului a survenit pe fondul riscului pe care il implicau investitiile in zonele emergent. Avand in vedere faptul ca pe dolar s-a intrat puternic la cumpararea in acest inceput de an, datorita masurilor de contractie monetara continuate de SUA, investitorii au gasit siguranta in riscurile mici si randamentele bune pe care acesta le ofera. “In consecinta, a avut loc
iesirea din zona emergenta a capitalurilor speculative” mai spune Cosmin Enache, director general adjunct al Equity Invest pe banknews.ro.
Dupa aceasta situatie pentru dolar, monedele regionale au resimtit presiunea inclusiv in raport cu euro. 0,7 % a fost deprecierea suferita de leu in fata euro, la doar 7 zile de an nou. Si alte monede din regiune au suferit deprecieri importante asa cum vedem in cazul zlotului si coroanei cehe (0,6%) si in cazul forintului (1,1%).
Anul trecut era de asteptat ca leul sa sufere deprecieri mai mari intrucat in primavera, guvernatorul BNR anunta ca Romania va intra intr-un program de relaxare monetara; dobada de referinta a fost redusa cu 5 % in iulie iar anul a fost incheiat cu un nivel de 4 %. Anul acesta, BNR a redus dobanda cheie la 3,75 % in ianuarie [si la 3,5% in februarie!] iar ratele rezervelor minime obligatorii au fost scazute semnificativ si neasteptat in prima luna a anului. Consecinta a fost eliberarea catre banci a 4 miliarde de lei si cresterea semnificativa a lichiditatilor de pe piata.
Leul a scazut cu aproape 1% fata de euro si asta in numai doua zile. Motivul pentru care nu s-au inregistrat deprecieri si mai mari a fost faptul ca piata americana a muncii a avut rezultate slabe in aceasta perioada. USD a scazut fata de euro iar monedele regionale au fost oarecum sustinute.