Designul este ceea ce functioneaza

Cei mai multi oameni fac greseala de a gandi ca designul este ceea ce se poate observa si felul in care arata munca dusa la final. Asta nu este ceea ce gandim noi despre design. Nu este despre cum arata si despre cum se simte. Designul este despre cum functioneaza lucrurile.

Cam asta a fost ceea ce a avut de spus Steve Jobs intr-un articol excelent despre nasterea iPod-ului. Acum, pentru cativa asta este doar o modalitate de a spune ca forma trebuie sa urmeze functia. Insa, ca si designer informational nu pot maximiza aceasta idee.

Designul interactiv nu este o disciplina grafica, ci mai degraba un design de produs. Designerii informationali invata din obiectele pe care le atingem si folosesc mai degraba lucruri de genul decat lucruri pe care le vedem doar. Traim intr-o lume in care desginul informational are o mai mare influenta asupra designului grafic decat invers.

A urma un trend general in web design dezvoltat de studiile de uzabilitate incontestabile, fonturile din reviste si din ziare devin mai mari, textele printate sunt impartite in sectiuni mai mici, posterele devin scanabile iar cartile de vizita ne saluta din mers. Valul imens de informatii cheama o noua ordine sistematica si modulara care sa cuprinda pe toata lumea.

Designul informational nu este legat de utilizarea unor fonturi bune, este vorba despre utilizarea unei bune tipografii. Ceea ce este o diferenta uriasa. Oricine poate folosi fonturi, unii pot alege chiar fonturi foarte bune, insa doar cativa dintre acestia pot ajunge la o suprematie legata de tipografiere.

Da, este enervant cat de diferite sunt browserele si platformele de fonturi, si da, problema rezolutiei face atat de greu procesul de a ne concentra pentru mai mult de 5 minute. Insa, ei bine, aceasta este o parte din treaba unui web designer, de a se asigura ca textele sunt usor si rapid de citit de pe toate marile browsere si platforme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.