psoriazis

Psoriazisul este o boala ce afecteaza pielea, cronica, ce consta in determinarea de crestere rapida a celulelor. Se caracterizeaza prin placi tegumentare ingrosate, de regula albicioase. Pot sa apara oriunde pe piele, insa cel mai adesea sunt pe genunchi, coate, maini sau picioare. De asemenea, are mai mare frecventa in randul adultilor, insa nu este exclus sa apara si in cazul copiilor.

Cauza este determinata de celulele ce nu se maturizeaza suficient si migreaza rapid spre stratul superficial de piele.

Despre ce anume o determina sa apara nu se cunoaste prea exact. O legatura ar putea sa o aiba ereditatea. Dar cert este ca aceasta afectiune nu este contagioasa, insa poate sa ofere un impact emotional puternic – bolnavul are tendinta de a se izola, mai ales daca pzoriazisul este localizat vizibil.

Factori ce agraveaza psoriazisul

S-a observat ca in unele cazuri situatia se agraveaza, astfel ca unele conditii de mediu sunt puse sub semnul atentiei pentru cei ce sufera de psoriazis:

  • Clima rece sau uscata, iar la polul opus se afla starea de bine cand este soare, o clima mai calda sau si umeda.
  • Starile de stres. Se stie deja ca stresul are un impact asupra sistemului imunitar, ceea ce ar putea starni ulterior un lung sir de reactii.
  • Anumite medicamente sau alte afectiuni si infectii.

Tratament

Din pacate nu exista un tratament care sa previna sau sa trateze psoriazul. Insa pot exista ameliorari si tratament de intretinere. Pacientii trebuie indrumati in primul rand catre un dermatolog specialist pentru o diagnosticare corecta. Poate fi vorba de alegerea unei clinici private cum ar fi CaritSanMed Tg Mures.

Tratamentele pot consta in aplicatii de unguente, medicamentatie orala sau fototerapia. Efectul acestora va fi de ameliorare si de reducere a cresterii accentuate a tesuturilor. In functie de gravitatea situatiei se vor recomanda fie creme, sampoane, uleiuri, hidratare intensa a pielii si evitarea soarelui – produsele vor fi alese in functie de localizarea zonei cu probleme.

Impactul psihologic

Pentru ca devine inevitabil la un moment dat, pacientul cu psoriazis ar putea avea nevoie si de sprijin psihologic. Apare frustrarea pentru ca nu orice tratament se dovedeste a fi eficient, astfel ca se recomanda supraveghere medicala. Pacientii se lupta ani de zile pana la a gasi un remediu mai eficient in cazul lor, cautand raspunsuri prin diversi medici contactati.

Se recomanda evitarea stresului, consumul de alcool, folosirea medicamentelor din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene. Poate chiar o dieta echilibrata si saraca in lipide poate ajuta la ameliorarea bolii.

De retinut

Tendinta este aceea de a indeparta pelicule de piele. Un peeling cosmetic se va realiza numai dupa ce placile cutanate vor fi inmuiate in solutii, lotiuni hidratante. Apare destul de usor riscul este de a agrava situatia, astfel ca miscarile trebuie sa se realizeze delicat, prin masare. Evident, depinde si de zona pielii unde psoriazisul si-a facut aparitia.

Controalele medicale frecvente se impun pentru a intelege cauza, pentru a gasi remedii mai eficiente si nu in cele din urma pentru a depista reactiile la anumite tratamente, cat si cele secundare, reactii adverse daca este cazul.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *